Najnovejši plinski roštilj znatno pohitri pečenje

V sezoni piknikov se odločamo med uporabo plinskega žara ali žara na oglje. Vsak ima svoje prednosti in slabosti. Pri različici na oglje, imamo odprt ogenj, ki oddaja veliko dima. Meso dobi poseben dimljen okus. Pečenje poteka dlje časa, vendar je končni produkt sočen in hrustljav. Pri pečenju na plinski napravi pa je zgodba malce drugačna. Pečenje je hitrejše, meso pa ima bolj naraven okus. Način pečenja je predvsem odvisen od vašega okusa. V kolikor vam odgovarja dimljen okus jedi in vas sam dim med pečenjem ne moti, se odločite za žar na oglje.

V kolikor pa bi imeli raje bolj preprosto in hitro pripravljeno hrano naravnega okusa, pa izberite raje plinski roštilj za pečenje mesa.

Prednosti in slabosti plinskega žara

Tako kot drugi, ima tudi plinski roštilj določene prednosti in slabosti. Največja pomanjkljivost za nekatere je, da za pečenje potrebujemo plinsko jeklenko. Po drugi strani pa je pečenje izjemno enostavno. Najprej povežete plinski roštilj z jeklenko, nato pritisnete gumb za vžig ter z vžigalnikom prižgete plamen. Plošča za pečenje se nato postopoma segreva, vi pa nanjo odložite meso za pečenje. Slednje se počasi peče do zlatorjave ali malce temnejše rjave barve, saj je stopnja pečenosti odvisna od vašega okusa.

Preberite si še naslednji članek: Vrednost gostinske opreme je v detajlih

Gostinska oprema predstavlja precej velik nabor naprav, pripomočkov in drugih dodatkov.

Različne znamke in modeli

Navkljub temu, da je plinski roštilj enostaven za uporabo, obstajajo številne različne znamke in modeli. Nekateri so prenosni, nekateri so bolj robustni in težje mobilni, spet tretji imajo velika kolesa, s katerimi jih prevažamo naokoli. Nekatere postavite na mizo ali omarico, drugi imajo posebne noge za samostoječo rabo, spet tretji pa imajo masivno ogrodje z obilo odlagalne površine. Vsak model je ustvarjen iz malce drugačnega materiala in je posledično različnega cenovnega razpona. Cene se gibajo povprečno od 70 EUR pa vse do 3000 EUR ali več. Namizne različice so vsekakor najcenejše in najbolj priročne. S sabo jih lahko vzamemo kamorkoli, tudi na morje, v gore, ob jezero in podobno.

Večji plinski roštilj je manj primeren za transport, saj ga težje dobimo v prtljažnik. Svetujemo vam, da si izberete različico z dvignjenim zunanjim robom, ki preprečuje iztekanje soka ali olja naokoli.

Zunanje kuhinje so sestavljene iz različnih kuhinjskih elementov. Več o tej temi v našem članku.