Ni kosila brez prave jedilne mize

Vzemite si čas za obrok
Žal smo si ustvarili svet tak, da si več ne vzamemo dovolj časa, da bi hrano z užitkom in v miru pojedli. Obroke pojemo kar mimogrede, veliko prehitro, v stoje ali ob gledanju televizije, morda celo ob prebiranju elektronske pošte, kar pomeni, da mimogrede še tipkamo po tipkovnici. V lokalih lahko opazujemo ljudi, ki si s seboj prinesejo tablico (tablični računalnik) in z mastnimi prsti drsajo po njej. Medtem ko jedo z eno roko, se z drugo prebijajo po spletu ali iz stopnje v stopnjo pri kakšni računalniški igrici.

Jedilne mize so narejene ravno zato, da bomo na njih v miru pojedli svoje dnevne obroke. Če pričnemo z zajtrkom in potem nadaljujejo z malico, kosilom in večerjo, morda medtem še s kakšnim prigrizkom ali pa uspemo popoldan ali zvečer poklepetati ob skodelici kave ali čaja, lahko ugotovimo, da so jedilne mize zelo pomembne, saj za njimi lahko preživimo precej časa preko našega dne.
Danes se na jedilni mizi marsikdaj znajdejo tudi šolski zvezki, morda prenosni računalnik ali kakšna namizna igra. Če to ni ravno med obrokom, ni s tem nič narobe. Pogosto je jedilna miza tista največja miza v stanovanju oziroma hiši in je to povsem praktično. Še posebej če imamo pogosto obiske ali večjo družino, je ob načrtovanju jedilnice potrebno misliti tudi na to, da bo jedilna miza lahko hitro premajhna.

Takšne in drugačne jedilne mize

Jedilne mize so narejene iz zelo različnih materialov, v glavnem pa iz masivnega lesa, manj kvalitetne pa iz iverke ali celo plastike. Teh slednjih res nikjer ne priporočajo in so še najbolj primerne za kakšno teraso ali za v atrij, kjer se dobro obnesejo, saj so bolj odporne na vremenske vplive, kot pa les. Les je vseeno tisti material, ki je najbolj naraven in mize narejene iz njega so največkrat dolgo z nami, poleg tega pa prostoru dajejo še poseben blišč.


Mize so lahko tud zložljive in tako jih imamo v pomanjšani obliki v uporabi večji del leta. Ko se lotimo sestavljanja kakšne večje sestavljanke ali ko otroci delajo za šolo posterje, pa nam lahko pride zelo prav, da mizo raztegnemo, na robu izvlečemo dodatno polico oziroma jo vstavimo na sredino. S tem bo miza kar precej daljša, nekatere so daljše za tretjino in v prostor na tak način dodamo nove razsežnosti.