Kaj mora imeti mladinska soba?

Opremljanje stanovanja je vedno dokaj zahtevno opravilo, ki terja kar nekaj pozornosti, torej časa, pa tudi druge vrste investicije. Res pa je tudi, da je od izbire opreme in pohištva, seveda pa tudi drugih lastnosti prostora, zelo veliko odvisno – predvsem, če se opremlja mladinska soba! Odrasli načeloma niso tako zahtevni pri opremljanju svojih prostorov, prav tako tudi otroci še niso kaj preveč predrzni pri izražanju svojih želja. Pri mladostnikih pa je treba upoštevati še mnoge druge dejavnike, ki naredijo opremljanje mladinske sobe zanimivo opravilo. Da ne bo preveč mučno, pa vam na kratko predstavljamo nekaj pomembnih pravil, na katere nikar ne pozabite.

Na prvem mestu je funkcionalnost

Ne pozabite, da ima mladinska soba zelo pomembno vlogo v življenju mladostnika. Omogočati mu mora vse, kar je v tem življenjskem obdobju pomembno, zato mora biti tudi primerno opremljena. Navadno torej najprej določimo, katera oprema mora biti nujno prisotna v mladinski sobi. Večinoma med najnujnejše predmete uvrščamo posteljo in omaro, nato pa gotovo tudi pisalno mizo, ki nudi mladostniku prostor za učenje ali sprostitev. Preostala oprema naj služi nekemu namenu – krama, ki se nabira v sobi, le negativno vpliva na počutje človeka v njej, zato naj bo mladinska soba kar se da čista in prostorna, brez nepotrebnega pohištva ali druge opreme.

Vseeno ne pozabite na estetiko

Ko izberete tiste ključne kose opreme, pa si lahko privoščite tudi nekaj svobode pri urejanju vizualne podobe. Pri tem seveda vključite mladostnika, ki bo v sobi prebival največ časa. Ne glede na to, kako je soba opremljena, njena funkcija ne bo prišla do izraza, če se mladostnik v njej ne bo počutil dobro. Zato je pomembno, da mu čim bolj prisluhnete pri odločitvah, kot so barve, materiali, vzorci in podobno. Ne pozabite, da sobo opremljate zanj, torej naj bo všeč predvsem njemu.

Seveda je pametno najprej pregledati mladinske sobe, ki jih v celoti ponujajo nekateri prodajalci. Tako boste dobili celoten komplet opreme, ki se bo lepo ujemal, združeval pa bo vse potrebne elemente. Imate pa možnost mladinsko sobo sestaviti sami, kar terja še nekaj časa in predanosti, so pa rezultati zato bistveno bolj povšeči mladostniku, ki bo v sobi preživljal svoj prosti čas.