Kuhinjski otok

kuhinjski otok

Skoraj vsaka oseba ima pred nakupom kuhinje v mislih vsaj okvirno izdelano podobo, kako naj bo kuhinja videti na koncu in katere elemente naj vsebuje. Veliko je odvisno tudi od prostora, ki nam je za postavitev kuhinje na voljo, saj manjša stanovanja ne omogočajo skoraj ničesar drugega kot postavitev klasične oblike ravne kuhinje ali pa morda še kuhinjo v obliki črke L.

Večji kot je prostor, z več možnostmi se torej pri izbiri postavitve soočamo, nekateri se odločijo za postavitev kuhinje v črki U, pri kateri je potrebno paziti, da je med samimi spodnjimi elementi dovolj prostora za neovirano gibanje kljub npr. odprtim predalom. Drugi pa namesto te možnosti koristijo postavitev vse bolj priljubljenih kuhinjskih otokov, ki lahko služijo različnim namenom, saj lahko vsebujejo različne elemente.

Custom Kitchen Island with Range
(Photo credit: Sitka Projects LLC)

Kuhinjski otok je kot že ime pove samostojna enota, ki lahko vsebuje npr. le delovno oz. odlagalno površino s spodnjimi elementi, ki so namenjeni shranjevanju. V kolikor nam napeljave v kuhinji (torej elektrika in voda) omogočajo, lahko kuhinjski otok namenimo tudi npr. kuhalni plošči, pečici ali pa pomivalnemu stroju. Zgornji del kuhinjskega otoka, ki je lahko iz kamnite plošče, je lahko še vedno namenjen delu oz. odlaganju, lahko pa ga spremenimo v manjšo jedilnico z barskimi stoli, kjer bomo preprosto pogostili malo število gostov s pijačo in prigrizkom, medtem, ko bomo mi pripravljali okusno večerjo.

Zgornji del kuhinjskega otoka je prav tako odvisen od naših želja in seveda tega, čemu bomo namenili spodnje kuhinjske elemente otoka. V kolikor imamo na otoku nameščeno kuhalno ploščo je dobro, da imamo nad njo nameščeno napo, ki ji lahko dodamo tudi kakšno visečo polico na katero namestimo stojalo z malimi kuhinjskimi pripomočki.

Možnosti pri izbiri kuhinje in kuhinjskega otoka je torej ogromno, končna odločitev pa je predvsem na nas. Izbrati moramo namreč takšno postavitev, da se bomo v njej počutili udobno ter da bomo kuhinjo uporabljali z veseljem.