Avtomatizirani namakalni sistemi za travo za boljšo kvaliteto zelenice

Izboljšanje kvalitete zelenice je pomembno, če želite povsod okoli hiše enakomerno zeleno površino brez plevela. Kvalitetno travnato rušo dobite s pomočjo dobrega namakalnega sistema za travo, kvalitetnega gnojila  in utrjene površine. Pred samo setvijo je dobro, da je površina primerno pripravljena in utrjena, da kasneje dobimo enakomerno zelenico.

Namakalni sistem za travo
Kvalitetno travnato rušo dobite s pomočjo dobrega namakalnega sistema za travo

Predpriprava travnatega terena

Pred setvijo je potrebno teren dobro pripraviti. Iz zemlje odstranimo obstoječe rastlinje, prekopljemo zemljo in jo po potrebi tudi presejemo, da odstranimo večje kamne. Nadalje zemlji globoko prekopljemo, da odstranimo vse korenine ter poskrbimo za utrjevanje. Pred setvijo mora biti površina  dodobra utrjena in ravna. Po ravnanju pa poskrbimo za kvalitetno gnojenje.

Izberite kvalitetnega proizvajalca travnate mešanice

Za setev uporabite samo kvalitetne travnate mešanice, ki imajo čim manj dodane detelje in drugih rastlin, ki niso trava. Pomembno je tudi, da se prepričate, da je izbrana trava primerna za naše podnebje. Nekatera zelenica namreč ne prenese preveč sončne ali vlažne lege. Nekatere vrste trave potrebujejo posebno kombinacijo gnojenja, zalivanja in košnje, tako da se pred nakupom prepričajte, za katero vrsto gre. Z dobrimi namakalnimi sistemi za travo in kvalitetnim gnojilom lahko že v enem letu dobite zelo lepo travo.

Namakanje v primeru strmega terena

V primeru visečega terena prihaja velikokrat do težav pri izbiri namakalnih sistemov za trato, saj ljudi skrbi, da bo na enem delu voda odtekala, na drugem delu posesti pa bo prihajalo do suše. Z novejšimi kapljičnimi sistemi je možno nadzorovati porabo vode in poskrbeti za enakomerno zalivanje trate. Pomembno je, da pred setvijo trate poskrbite za ustrezno utrjevanje terena, da ne prihaja do zdrsa zemlje po klančini. Nadalje pa bo namakalni sistem za trato poskrbel za enakomerno zalivanje.

Namakalni sistemi za travo
V primeru visečega terena prihaja velikokrat do težav pri izbiri namakalnih sistemov za trato

Namestitev namakalnih sistemov za travo na strm teren

Priporočljivo je, da vam namakalni sistem za travo namesti strokovnjak, ki bo vnaprej predvidel, kako sistem razporediti za najboljše rezultate. Vgradil bo tudi najbolj finančno in energično izvedljiv sistem. Namakalne alkaten cevi so navadno nameščene približno 20 do 30 cm pod zadnjo višino travne površine. Tako pride do zaščite pred poškodbami in obenem do zalivanja korenin.na ta način se v primeru strmega terena tudi prepreči zaostajanje ali prehitro odtekanje vode.

Renovacija obstoječega namakalnega sistema

V kolikor imate že obstoječi namakalni sistem za travo in potrebujete obnovo, lahko renovirate celotnega ali zamenjate samo določen del. Renovacijo opravljate zaradi:

  • Slabega delovanja starega sistema,
  • Zmanjšanega vodnega pritiska,
  • Povečanja dolžine travnatega terena,
  • Preurejanja trate,
  • Odstranjevanja plevela in grmovnic,
  • Dodajanja novih delov za namakanje z alkaten cevmi kot so zelenjavni vrtovi, sadovnjaki ali gredice,
  • Spremembe vira vode,
  • Spremembe režima zalivanja.

Vnaprejšnje planiranje postavitve sistema vam prihrani denar na dolgi rok

Samostojno nameščanje namakalnega sistema za trato se na dolgi rok ne izplača, saj boste lahko napako naredili glede dolžine alkaten cevi, kapljičnih cevi, spojk, priključnih kolen, kapljačev, čepov za zatesnitev dovodne cevi, razpršilcev in podobno. V kolikor kupite premalo delov, sistem ne bo deloval pravilno. Za vsak meter travnate površine morate predvideti dovolj veliko količino in razpon materiala, da bo namakanje zanesljivo. Planiranje postavitve namakalnih sistemov tako raje zaupajte strokovnjakom.

Namakalne alkaten cevi
Namakalne alkaten cevi so navadno nameščene približno 20 do 30 cm pod zadnjo višino travne površine.

Izberite strokovnjaka za travnato rušo

Priporočljivo je, da izberete enega strokovnjaka, ki bo poskrbel za pripravo terena, setev trave in za namestitev namakalnih sistemov za travo po celotni zeleni površini. Na ta način boste imeli garancijo na celoten postopek, obenem pa boste najkasneje v enem letu imeli odlično zelenico.

Koliko razpršilcev je dovolj za vaš sistem?

Število razpršilcev je odvisno od dolžine samega sistema za namakanje trave. Razpršilci morajo biti nameščeni tak, da je sama razdalja med razpršilcema enaka dometu razpršilca. V praksi to pomeni, da če je razmak med razpršilcema osem metrov, mora biti tudi radij dometa razpršilca osem metrov. Število razpršilcev naj vam sporoči strokovnjak, ki bo nameščal sistem za travo.

Dodajanje filtrov za vodni kamen

Nekateri posamezniki pri montaži v lasni režiji ne želijo namestiti filtrov za vodni kamen. Z odvračanjem od nakupa menijo, da bodo prihranili. Samo temu ni tako. Filter za vodni kamen preprečuje nabiranje vodnega kamna po alkaren ceveh in drugih delih. Posledično ne pride do zamašitve cevi ali zastojev vode. Zaradi vodnega kamna se zmanjša gibljivost delov namakalnega sistema, kar lahko privede do predretja cevi in posledično velikih stroškov zaradi večje porabe vode. Pri tem bi morali raziskati celotno dolžino cevi, da bi našli mesto iztekanja.

Preberite si še naslednji članek: Uživajte v kuhanju na prostem